Fundacja Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi

Działalność

Fundacja Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi realizuje w latach 2018 – 2019 projekt

pt Prezentacja i opis przedmiotowy etiud dokumentalnych PWSFTViT III etap realizacji zadania.

UMOWA Nr 04734/18/FPK/DWIM  z dnia 14.09.2018 r.  dotycząca dofinansowania zadań w ramach  PROGRAMU  Kultura cyfrowa

ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

Wartość realizowanego zadania:

- w 2018 r. 158 478,00 zł – dofinansowanie:  126 778,00 zł

-  w 2019 r.    80 386,00 zł –  dofinansowanie:    64 306,00 zł

W ramach projektu digitalizowane jest 150 tytułów etiud dokumentalnych, które następnie
w oparciu o oprogramowanie bazodanowe są sprowadzane do formatu o niskiej rozdzielczości oraz opisane i opracowane ze szczególnym uwzględnieniem zawartości przedmiotowej.

Film zostaje podzielony za pomocą timecodów na sekwencje, a następnie każda sekwencja jest szczegółowo opisywana oraz scharakteryzowana przedmiotowo za pomocą słów kluczowych. Obraz filmu w niskiej rozdzielczości wraz z kompletnym opisem przedmiotowym jest następnie upubliczniany na stronie:  www.etiudy.filmschool.lodz.pl oraz na portalu filmpolski.pl.

• Baza danych o etiudach dokumentalnych upubliczniana jest w języku polskim i języku angielskim.
  • W procesie kwalifikacji filmów do opisu przedmiotowego i udostępnienia Fundacja  korzysta z wiedzy i doświadczenia wykwalifikowanej kadry naukowej PWSFTViT oraz uznanych polskich historyków specjalizujących się w powojennej historii Polski.
  • Odbiorcami zadania są wszyscy zainteresowani polskim filmem dokumentalnym oraz powojenną historią Polski, której filmy te są zapisem. Historycy, dokumentaliści, filmowcy dla których baza stanowić będzie źródło materiału archiwalnego, a także studenci, nauczyciele i uczniowie. Udostępnianie materiałów na dwujęzycznej stronie www. jest elementem szerokiej promocji polskiego filmu i polskiej historii. Z uwagi na fakt, że większość filmów kręcona była w Łodzi lub w jej okolicach, baza danych staje się ważnym źródłem informacji o historii lokalnej, miejscowych zabytkach i ludziach ważnych dla regionu.

Zadanie skierowane jest na umożliwienie nieograniczonej ilości odbiorców poprzez stronę www obejrzenia nieodpłatnie bogatego zbioru filmów dokumentalnych, które od 1949 r. powstawały w PWSFTViT w Łodzi. Udostępniony zostanie nie tylko zbiór filmowy ale także szczegółowy ich opis przedmiotowy. Przeglądarka umożliwia wyszukanie konkretnych zagadnień wraz z odpowiadającymi im fragmentami filmów. Wszystkie zdigitalizowane zasoby udostępniane są nieodpłatnie.

Partnerami w realizacji projektu są:

Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna im L.Schillera w Łodzi.

• Wspólna realizacja projektu digitalizacji opisu i udostępniania etiud dokumentalnych

PWSFTviT w Łodzi.

Ośrodek Karta:  największe w Polsce archiwum społeczne, stawiające sobie za cel dokumentowanie najnowszej historii Polski oraz Europy Środkowo-Wschodniej oraz upowszechnianie wiedzy o niej.

• Współpraca merytoryczna: merytoryczne opracowanie zdigitalizowanych zbiorów.

Urząd Miasta Łodzi – Departament Partycypacji Społecznej i Kultury

• Wsparcie finansowe w wysokości 33 700,00 zł

Umowa nr DPK – BPS – III/13/18 z dnia 27.06.2018 r.

6 IV 2018

W dniu 8 III 2018 odbyło się posiedzenie Rady Fundacji Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi, któremu przewodniczył przewodniczący Rady, Rektor prof. Mariusz Grzegorzek.

Rada Fundacji podjęła uchwały w sprawach:

• zatwierdzenia sprawozdania finansowego za okres od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2017 rok.
  • zatwierdzenia sprawozdania merytorycznego za 2017 rok
  • pokrycia straty osiągniętej przez Fundację  za okres od 1 stycznia 2017 r. do 31 grudnia 2017 r.
  • udzielenia absolutorium Zarządowi Fundacji za 2017 rok.

PROTOKÓŁ I UCHWAŁY

SPRAWOZDANIE FINANSOWE

SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE

___________________________________________________________________________________________________

Fundacja Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi  w 2018 r. w partnerstwie z PWSFTviT  im L. Schillera w Łodzi realizuje projekt pt Digitalizacja szkolnych filmów dokumentalnych.

Digitalizacja szkolnych filmów dokumentalnych ma na celu digitalizację 100 dokumentalnych filmów szkolnych wyprodukowanych w ramach procesu dydaktycznego PW SFTviT w Łodzi. Materiał filmowy zgromadzony w szkolnym archiwum PW SFTViT im. Schillera w Łodzi jest unikalny w skali światowej.

Ponad 5 tysięcy filmów realizowanych przez studentów w latach 1948-2015 stanowi niezbadane dziedzictwo, swoją skalą wykraczające poza obszar kultury polskiej. Obraz PRL-u zarejestrowany przez studentów wyraźnie różni się od materiałów „kanonicznych” np. PKF . Etiudy studenckie, późniejszych wybitnych autorów – Kazimierza Karabasza, Andrzeja Wajdy, Krzysztofa Kieślowskiego, Krzysztofa Zanussiego, Marcela Łozińskiego, ale też i mniej znanych twórców to niepowtarzalny materiał do realizacji filmów montażowych oraz do badań historycznych i filmoznawczych.

Wyselekcjonowane materiały zostaną poddane digitalizacji w rozdzielczości 4K i poddane rekonstrukcji i korekcji barwnej. Zdigitalizowany zbiór w formatach wyjściowych zostanie zarchiwizowany w formie cyfrowej w formatach wyjściowych DPX 10bit 2K i W AV z md5 i QT ProRes 422HQ 25fps.

Wykonana zostanie kopia bezpieczeństwa zdigitalizowanych materiałów archiwalnych, która będzie zdeponowana na zewnętrznych dyskach twardych.

Umowa z PISF nr DUK.50.19593.2017 z dnia 02. 07.2018 r.

wartość projektu:            168 326 zł
dofinansowanie z PISF: 150 000 zł

_________________________________________________________________

Fundacja Rozwoju Łódzkiej Szkoły Filmowej otrzymała dofinansowanie w ramach konkursu „Łódź akademicka”realizowanego ze środków Urzędu Miasta Łodzi, którego operatorem jest  Centrum OPUS na realizację projektu pt ”Śladami Stanisława Lema”- warsztaty studentów PWSFTviT  w łodzi ze studentami z uczelni Sapir College z Izraela.

Projekt „Śladami Stanisława Lema” („In the Footsteps of Stanislaw Lem”) to program warsztatów i spotkań studentów animacji i wykładowców z Polski (PWSFTviT w Łodzi) ze studentami oraz wykładowcami z Izraela (Sapir College w Sderot). W wyniku intensywnych warsztatów, wymiany myśli i doświadczeń zostaną przygotowane animacje oparte o krótkie opowiadania Stanisława Lema, a w szczególności inspiracją staną się „Bajki robotów”. Projekt ten jest kontynuacją warsztatów realizowanych w roku 2016, dla których inspirację literacką stanowiła proza Brunona Schulza, pisarza o polsko – żydowskich korzeniach, a miasto Łódź ze swoimi niezwykłymi i tajemniczymi miejscami była inspiracją wizualną.

opus_logo
logo_wer_horyzont_zhaslem_pl_kolor

W dniu 6 III 2017 odbyło się posiedzenie Rady Fundacji Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi, któremu przewodniczył przewodniczący Rady, Rektor prof. Mariusz Grzegorzek.

Rada Fundacji podjęła uchwały w sprawach:

• zatwierdzenia sprawozdania finansowego za okres od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2016 rok.
  • zatwierdzenia sprawozdania merytorycznego za 2016 rok
  • pokrycia straty osiągniętej przez Fundację  za okres od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r.
  • udzielenia absolutorium Zarządowi Fundacji za 2016 rok.
  • przyjęcia uproszczonych zasad sporządzania sprawozdań finansowych przewidzianych dla jednostek mikro.

W związku z kończącą się kadencją  odbyły się wybory  Zarządu Fundacji. Na członków Zarządu ponownie zostali wybrani Marian Szukalski, Janusz Tylman oraz Igor Duniewski

PROTOKÓŁ I UCHWAŁY

SPRAWOZDANIE FINANSOWE 2016

SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE 2016

29 XII 2016

Fundacja Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi otrzymała środki finansowe Ministra Kultury  i Dziedzictwa Narodowego pochodzące z Funduszu Promocji Kultury, w kwocie łącznej 362 948,00 zł na realizację zadania

Prezentacja i opis przedmiotowy etiud dokumentalnych PWSFTviT

w ramach Programu Kultura cyfrowa zgodnie z umową Nr 10979/16/FPK/DMP z dnia 28.12.2016 r.

W ramach zadania przygotowany zostanie system publikowania i opracowywania filmów dokumentalnych powstałych w ramach procesu dydaktycznego Szkoły Filmowej w Łodzi.

Z pozyskanych środków zakupione zostanie oprogramowanie umożliwiające dokładny, sekwencyjny opis filmu i jego publikację a także niezbędny do tego sprzęt. W drugim etapie zadania sto dwa filmy dokumentalne studentów Szkoły zostaną zdigitalizowane, opracowane i udostępnione nieodpłatnie na specjalnie dedykowanej stronie www.

Partnerzy zadania: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi oraz Ośrodek KARTA w Warszawie.

Patron medialny: Portal Filmowy Internetowa Baza Filmu Polskiego filmpolski.pl

_________________________________________________________________

Sprawozdanie finansowe za 2015

Sprawozdanie merytoryczne za 2015

Cyberiada najlepszym spektaklem roku 2015    czytaj więcej

Sprawozdanie finansowe 2014

Sprawozdanie merytoryczne 2014

CYBERIADA

Stanisław Lem

Muzyczny spektakl dyplomowy studentów Wydziału Aktorskiego Szkoły Filmowej w Łodzi.

Fundacja pomogła w realizacji spektaklu.

_SIA8749     więcej informacji:  www.filmschool.lodz.pl

ZEBRANIE RADY FUNDACJI ROZWOJU SZKOŁY FILMOWEJ

_SIA5775

W czwartek 12 marca 2015 odbyło się zebranie Rady Fundacji Rozwoju Szkoły Filmowej w Łodzi.                           Spotkaniu przewodniczył Rektor prof. Mariusz Grzegorzek. W spotkaniu uczestniczyli także członkowie Zarządu Fundacji.

Rada zapoznała się z bieżącą działalnością Fundacji oraz  podjęła uchwały:

-  o przyjęciu sprawozdań finansowego i merytorycznego za rok 2014

-  w sprawie przeznaczenia zysku netto osiągniętego przez Fundację w roku 2014

-  uchwałę o udzieleniu absolutorium Zarządowi za rok 2014.

Dalszą część spotkania wypełniła informacja Rektora o bieżącym funkcjonowaniu Szkoły Filmowej oraz dyskusja             o planach działalności Fundacji  na najbliższe miesiące.

Sprawozdanie finansowe za 2013 rok